Ararat Akhtamar
Az örmény kávé
A kávé az 1500-as években jutott el az arab világból az örmény kereskedők révén Ö rményországba,
és vált aztán a mindennapi fogyasztási kultúra és rituálé részévé.
A kávét nagyon finomra őrlik, a kis nyeles edénykébe vizet tesznek, személyenként egy kiskanál kávét
adnak hozzá (cukrot ízlés szerint), majd melegíteni kezdik. Mikor forrni kezd, és épp felhabzik,
lekapják a tűzről, és azonnal csészébe öntik. A kávé krémes állagú, a púder-finomságú zaccal
együtt szervírozzák.
Az európai kávékultúra
Az örmény kereskedők természetesen Európa felé is jártak,
és fontos szerepük volt az európai kávékultúra kialakulásában.
Örmény kávéház nyílt Bécsben 1685-ben (a mai Daniel Moser Cafe a Rotenturmstrasse 14. szám alatt),
Párizsban 1686-ban (a rue de Tournon egyik kioszkjában), Prágában 1707-ben (Az Old Town tér sarkán nyitott és ma is ott működő (Arany kígyó) volt az első kávéház az országban.
A Haykakan (az örmény kávé örményül) világhódító útra indult!
ARARAT Coffee
Az ARARAT Coffee pedig létrehozta a brandy és kávé innovatív párosítását, kizárólag természetes eljárást alkalmazva.
Fogyaszthatjuk:
Tisztán (esetleg jégbe hűtve vagy jégre töltve), tehetjük kávéba
Kólával vagy tonikkal, long-drinkként
Készíthetünk Coffee Fashion-t (Old Fashion-t ARARAT Coffee-val) vagy Mocha Julep-et
Ételpárosításként epres-vaníliás fagyit vagy After Eight mentolos csokit ajánlunk mellé.